Startpagina
mobiele versiecomputer versie
NederlandsEnglish
RSS
Museum | Ontstaan museum

De Allereerste


 | Museum | Ontstaan museum
Max Middelbosch kocht op zijn 25e samen met zijn vrouw Ans zijn eerste Harley-Davidson een Electra om het internationale karakter en de stijl van de motorfiets. En Harley-rijders droegen stoere kleding die Max beter paste dan zon strak palingpak. Samen met Ans reed hij heel Europa door tot ver achter het ijzeren gordijn. En een passie was geboren.

Nadat Max zich ging bezighouden met de antiekhandel en daarvoor over de hele wereld kwam begon de collectie gestaag te groeien. Al snel werd het souterrein onder het huis te krap en kwamen er bezoekers van over de hele wereld om de collectie te bekijken. Daarom werd in 1988 besloten de collectie in een ruimte naast het bedrijf ‘De Drakentoren’ in Zwolle te herbergen. De collectie bestaat momenteel uit +/- 140 Amerikaanse motorfietsen waarvan het grootste deel Harley-Davidson en Indian motorfietsen. Daarnaast zijn onder andere Ace Mabeco Henderson Excelsior Reading Standard Thor Rikuo en Super X vertegenwoordigd.

Het Museum


De collectie is in particulier bezit van de familie Middelbosch en was tot begin januari 2003 gevestigd aan de Oude Almeloseweg 2-4 te Zwolle. Vanaf het voorjaar van 2004 heeft het museum de deuren geopend in Raalte. Het museum biedt een overzicht van Amerikaanse motorfietsen van begin 1900 tot de jaren ’80. De motorfiets die nog steeds geproduceerd wordt en waarvan er ook het meest geproduceerd zijn is de Harley-Davidson. Deze motorfiets is dan ook het best vertegenwoordigd in het museum.In het museum is bijvoorbeeld de Indian uit 1911 te vinden waarmee de 10-jarige Willy Wright van de oostkust naar de westkust van Amerika is gereden en daarmee vermeld staat in het Guinness Book of Records.

Uitgebreide Collectie


Verder zijn de motorfietsen waarmee de Canadezen en Amerikanen Europa hebben bevrijd (de zogenaamde ‘Liberators’) opgenomen in de collectie. En ook het prototype Harley dat voor de oorlog in Afrika werd ontworpen maar nooit in productie is genomen (omdat de Jeep op de markt kwam) staat in het museum.

Racers waarmee Nederlanders grote overwinningen hebben behaald motorfietsen uit de collectie van de verbannen Sjah van Perzie en modellen speciaal gericht op de Europese markt ze zijn allemaal te vinden in het museum. Ook een golfkar en grasmaaier van Harley-Davidson carrousel-uitvoeringen van motorfietsen en vele andere items omtrent het thema zoals jukeboxen en kleding ontbreken niet.

Hieronder enkele foto´s van het museum. Klik voor een vergroting.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2024 Webdesign Z73 Website CompanyRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.