Startpagina
mobiele versiecomputer versie
NederlandsEnglish
RSS
Museum van de maand: Easy Rider in Raalte

Hoe gaan die dingen. Je bent jong en je wilt je afzetten, dus je koopt een Harley-Davidson. Dan volgt er nóg een, met een zwaardere motor. Maar in de eerste zit intussen zoveel liefde, dat je er geen afstand van kunt doen. Een collectie is geboren.

Het ruikt er lekker, naar een mengsel van garage en boenwas. In het American Motorcycle Museum Holland in Raalte staan de Harley-Davidsons strak in het gelid. Hier en daar prijkt een motorfiets van een ander Amerikaans merk.
De meeste glimmen je trots tegemoet, andere zijn gebutst en verroest, soms met de modder van de laatste rit er nog op. Eigenlijk stelt Max Middelbosch, eigenaar van het museum, namelijk geen motoren maar verhalen ten toon. “Elke motor heeft zijn eigen geschiedenis”, vertelt de bevlogen Harley-fan.

“Deze Indian uit 1911 bijvoorbeeld. Daarop heeft Willy Wright, een knul van tien jaar oud, van de oost- naar de westkust van Amerika gereden. En die motoren daar zijn nog van de sjah van Perzië geweest.” Het museum herbergt prachtige zeldzaamheden zoals een Silent Grey Fellow uit 1914, de oudste tweecilinder Harley in Europa. “Maar het meest verknocht ben ik aan de Harley uit 1927 waarmee ik een rally van Durban naar Johannesburg heb gereden. Toen een van de zuigers kapot was, hebben we de hele cilinder er maar afgesloopt. Met de overgebleven cilinder heb ik toen nog 850 kilometer gereden. Die fiets staat nu hier, kapot en wel, precies zoals ik ermee gefinisht ben.” Met hetzelfde enthousiasme waarmee
Middelbosch over zijn motorfietsen vertelt – ruim 150 heeft hij er inmiddels – vertelt hij over het bijzondere pand van het museum. Bakstenen van een oude Zwolse molen, balken uit het voormalige station van Gronau, houtsnijwerk uit Engeland en Egypte en glas-in-lood uit Nijmegen: ook de bouwmaterialen hebben hier hun eigen historie. “Sommige bezoekers komen niet voor de Harleys, maar speciaal voor het gebouw!”, besluit Middelbosch lachend. (IF)

Categorie MuseumBron ZINDatum 02/04/2006

Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2021 Webdesign Marco TibbenRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.