Startpagina
mobiele versiecomputer versie
NederlandsEnglish
RSS
Museum | Geschiedenis

Geschiedenis Museum en Taveerne Tivoli



De Geschiedenis van Taveerne Tivoli


 | Museum | Geschiedenis
Na lang zoeken koopt de familie Middelbosch op 11-11-1999 de voormalige herberg en uitspanning uit 1880 in het Sallandse Raalte. Ten tijde van Napoleon is deze locatie reeds bij het kadaster opgegeven onder de naam Voordhuis.
In historische bronnen wordt de hoeve zelf al vermeld in 1434. Tivoli heeft altijd op de handelsroute naar Duitsland gelegen en was daarom een plek waar handelsreizigers zich kwamen laven en het paard konden uitspannen.
Uit andere bronnen blijkt dat de voorpui in 1914 aan de uitspanning is toegevoegd, die men toentertijd overigens veel te modern vond. De vorige bewoners, de familie Zwartjens, heeft op deze locatie een manege gerund.

Kortom: De familie heeft in Raalte een plek met een geschiedenis en een verhaal gevonden...

De Taveerne


Bij aankoop staat Tivoli al jaren leeg en is er niet veel meer over van de uitstraling van weleer. Het interieur wordt bijna in zijn geheel nieuw gebouwd met nostalgische materialen, waardoor de uitstraling weer die van een oude herberg is. Zo komen er regelmatig gasten die zich de haard nog goed kunnen herinneren, terwijl deze oorspronkelijk afkomstig is uit een kasteel in Frankrijk. De ornamenten op en rond de haard zijn afkomstig van een haard uit het Canisius College in Nijmegen. Het houtsnijwerk is afkomstig uit Engeland en Egypte, de bakstenen komen uit een Zwolse molen. Enkel de ‘gelagkamer’ en de beschermde theetuinen zijn in de originele staat behouden gebleven. Kortom, niet alleen de locatie heeft een verhaal, ook het interieur heeft dat.

Klik hier om een kijkje te nemen in de huidige Taveerne Tivoli.

De Bouw


Achter Taveerne Tivoli worden twee boerderijen gebouwd, één om het museum in te vestigen en één om een Big Daddy’s Roadhouse in te vestigen. Max laat zich voor het ontwerp inspireren door de bouwstijl die rond 1800 in Salland werd toegepast. Het bouwteam bestaat uit werknemers van zijn eigen interieurbouwbedrijf ‘De Drakentoren’ en de Poolse werknemers van Nepol. De werkzaamheden worden ondersteund door ‘Bouwbedrijf Beverwijk’.

De vestiging van het museum in Raalte gaat niet zonder slag of stoot. Enkele horecaondernemers uit het dorp hadden ook hun oog laten vallen op de locatie, maar hadden niet voorzien dat ‘een motorgek’ uit Zwolle het hoogste bod zou doen. Na jaren van dwarsliggen, bouwstops, acties en petities wordt een contract getekend. Max doet afstand van een flink aantal m2 horecabestemming (en het concept Big Daddy’s Roadhouse) en verkoopt één van de boerderijen aan de gemeente. Dit is een flinke tegenvaller, maar uiteindelijk kan de bouw van het museum nu verder gaan.

Na veel bloed, zweet en tranen mag het resultaat er uiteindelijk zijn. Onderstaand vind je een korte impressie van de bouw en het resultaat. Klik op een foto voor een vergroting.


Delen opDelen op TwitterDelen op FacebookDelen op LinkedInDelen op Google+E-mail
©2024 Webdesign Z73 Website CompanyRedactie
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.